„Brăduţ“ din choux-uri (Croquembouche)

Acest desert tradiţional francez (Croquembouche), nu numai că este delicios, dar şi spectaculos. Îi vei impresiona pe toţi de Sărbători cu acest brăduţ din choux-uri umplute cu cremă fină de vanilie.

Ingrediente
Pentru choux:
240 ml lapte
100 g unt
4 ouă mari
1 praf de sare
1 linguriţă zahăr
155 g făină
Pentru cremă:
4 gălbenuşuri
100 g făină
2 linguriţe extract de vanilie
200 g zahăr
800 ml lapte
200 g frişcă bătută
Pentru decor:
200 g ciocolată albă
30 g unt
Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, făina şi cu extractul de vanilie. Torni laptele în fir subţire şi continui să mixezi. Transferi amestecul într-o cratiţă antiaderentă, o pui pe foc mediu şi amesteci constant cu un tel până se îngroaşă crema, apoi o acoperi cu folie alimentară şi o laşi să se răcească complet.
Pentru choux, preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Combini laptele cu zahărul, sarea şi untul, într-o cratiţă. O pui pe foc mic, iar când e pe punctul de a da în clocot şi untul e topit o dai deoparte, adaugi făina cernută, amestecând energic, pentru a nu se forma cocoloaşe. Aşezi din nou pe foc mic şi mai ţii un minut, amestecând constant. Dai deoparte, laşi la răcorit şi încorporezi ouăle, unul câte unul, amestecând până obţii consistenţa unei paste.
Pui aluatul într-un poş şi formezi choux-uri cu diametrul de 2 cm. Dai tava la cuptor 20 de minute la 180 °C şi 10-15 minute la 160 °C. Nu deschizi uşa cuptorului în timpul coacerii. Laşi cojile de choux la răcit, apoi, cu un cuţit foarte ascuţit, scobeşti o gaură mică la baza fiecăreia.
Mixezi crema de vanilie cu frişca, o pui într-un poş şi umpli cojile de choux.
Topeşti ciocolata albă cu untul şi o laşi la răcorit, Începi să construieşti tortul, sub forma unui brăduţ, lipind choux-urile între ele cu ciocolată topită. Decorezi desertul după imaginaţie
FOTO Shutterstock