Cârnaţi de casă picanţi

Cârnaţi de casă picanţi jpeg

De sărbători gospodinele nu mai prididesc cu bucatele pentru masa de Crăciun la care, de regulă, se strânge toată familia. Aşa că, am să vin puţin în ajutorul vostru şi am să vă prezint reţeta unor preparate tradiţionale româneşti ce nu pot lipsi de pe masă, în această perioadă: cârnaţi de casă picanţi. Îţi lasă gura apă numai când te gândeşti la ei. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru această reţetă, dar şi cum se prepară:

Ingrediente pentru cârnaţi de casă picanţi:

- 5 kilograme de carne de porc, - 6 m intestine de porc, - 120 de grame de sare, - 3 căpăţâni de usturoi, - 70 de grame de boia de ardei iute, - 20 de grame de boia de ardei dulce, - 600 de ml de apă, - 20 de grame de piper măcinat, - 20 de grame de chimen măcinat, - o jumătate de lingură de cimbru, - o jumătate de linguriţă de busuioc, - o jumătate de lingură de ienibahar.

Cârnaţi de casă picanţi – metoda de preparare

Pentru reţeta de cârnaţi de casă picanţi trebuie, mai înainte de orice, să dăm carnea de porc prin maşina de tocat. După ce aceasta a fost tocată, începem să pregătim mixul de condimente care îţi vor transforma acest preparat într-o delicatesă.

Avem nevoie de un vas, destul de mare, în care să punem boiaua (atât cea dulce, cât şi cea iute), busuiocul, sarea, piperul, usturoiul, chimenul, cimbrul şi ienibaharul. Peste toate aceste mirodenii turnăm cele 600 de ml de apă şi amestecăm foarte bine. Trebuie să obţinem consistenţa unei paste fine.

Punem compoziţia obţinută peste carne şi amestecăm bine cu o lingură de lemn. Băgăm în frigider peste noapte pentru ca aromele condimentelor să poată pătrunde bine carnea. Apoi, punem într-un vas cu apă intestinele de porc şi le lăsăm acolo până dimineaţa.

Cu ajutorul maşinii de tocat carne şi a pâlniei speciale pentru acest preparat umplem maţele cu compoziţia pe care am deja am preparat-o. Pe cei pe care urmează să îi mâncăm în perioada imediat următoare îi lăsăm mai lejer, pe cei care îi punem la uscat îi îndesăm bine. După ce umplem cârnaţii de casă picanţi îi punem pe o sfoară, pentru o zi – două, la zvântat. În cele din urmă, punem cârnaţii picanţi de casă la afumat pentru încă două zile. Cârnaţii de casă picanţi sunt un deliciu pentru papilele gustative; trebuie doar prăjiţi şi mâncaţi cu mămăliguţă, alături de un pahar de vin roşu de casă.

Poftă bună!