Ceapă umplută cu ton

Ceapa este unul dintre puţinele ingrediente comune dietelor tuturor popoarelor şi trecut de la o civilizaţie la alta ca hrană şi ca medicament. O foloseşti în ciorbe, diverse mâncăruri şi salate, dar poţi încerca şi acest preparat inedit: ceapă umplută cu ton.
Pentru umplutură
- 5 cepe
- 150 g ton în suc propriu
- 2 felii pâine
- 50 g unt
- 4 linguri lapte
- 40 g brânză
- sare, piper
- 1 ou
Pentru sos
- 200 ml vin alb
- 1 ceapă mică
- ½ ardei
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 lingură ulei
- piper, sare
Cureţi cepele, le tai capetele şi le opăreşti în apă cu sare 2 minute. Le scoţi şi le laşi la răcit. Înmoi feliile de pâine în lapte. Îndepărtezi cu grijă mijlocul cepelor, lăsând doar primele 2 foi. Toci miezul de ceapă şi-l sotezi în jumătate din cantitatea de unt.
Adaugi tonul scurs, feliile de pâine stoarse, oul, sare şi piper după gust şi mai ţii pe foc 1-2 minute. Umpli cepele şi le aşezi într-o tavă unsă cu untul rămas. Dai la cuptor 20 de minute, după care presari brânza rasă şi mai ţii la foc mic până se rumeneşte.
Pentru sos, sotezi în ulei ardeiul şi ceapa tocate, torni vinul, pasta de tomate, sare şi piper după gust şi laşi să fiarbă până se înmoaie legumele. Serveşti sosul alături de ceapa umplută.
Citeşte şi
Supă de ceapă în stil franţuzesc
Supă de ceapă în stil franţuzesc
FOTO: Profimedia