Chifle suedeze umplute (Semla)

1 shutterstock 1297351735 jpg jpeg

Pe bună dreptate, vanilia este unul dintre cele mai folosite condimente din lume. Înnobilează orice desert cu o savoare inconfundabilă. Bucură-te de ea în acest desert tradiţional suedez: semla.

Ingrediente  

Pentru aluat:

600 g făină

250 ml lapte

50 g zahăr

70 g unt

10  g drojdie uscată

2 ouă

1 praf de sare

½ linguriţă pudră cardamom

1 gălbenuş, pentru uns

Pentru umplutură:

500 ml smântână pentru frişcă (35% grăsime)

70 g zahăr pudră

1 păstaie vanilie

Pentru decor:

50 g zahăr pudră

Pentru aluat, mixezi ouăle, laptele, untul topit şi răcit. Presari drojdia uscată, fără să amesteci, şi dai deoparte 5 minute. Adaugi sarea, zahărul, cardamomul, făina cernută şi începi să frâmânţi. Când aluatul e omogen şi elastic, îl transferi într-un bol uns cu puţin ulei, îl acoperi cu folie alimentară şi îl laşi la dospit până îşi dublează volumul.

Formezi bile din aluat cu diametrul de 4-5 cm şi le aşezi în tăvi cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ele. Le mai ţii la dospit 20 de minute, le ungi cu gălbenuş şi le dai la cuptorul preîncălzit la 180 °C. Le coci 25-30 de minute, până se rumenesc uşor. Când sunt gata, le laşi la răcit.

Baţi smântâna pentru frişcă cu zahărul pudră şi seminţele de vanilie până obţii o cremă aerată şi fermă. Tai un căpăcel din fiecare chiflă, pui frişca într-un poş şi umpli desertul. Aşezi căpăcelul şi decorezi cu zahăr pudră.

FOTO Shutterstock