Ciolan cu garnitură de varză şi ciuperci

Încă e sezonul mâncărurilor bogate şi calde, care adună toată familia în jurul mesei. Ce-ai spune să prepari această mâncare în weekend.? Îţi va lua ceva timp, dar va merita efortul!
Ingrediente
1 ciolan de porc, afumat (1,5-2 kg)
1 morcov
1 ceapă
sare
2 foi de dafin
1 lingură muştar
1 lingură miere
Pentru garnitură:
1 kg varză murată
250 g ciuperci brune
1 morcov
1 lingură untură
boabe de piper
sare
1 pahar vin alb, sec
Speli ciolanul şi îl pui într-o oală cu 4 l de apă şi puţină sare. Adaugi ceapa şi morcovul întregi şi foile de dafin. Îl fierbi aproximativ 2 ore, până e făcut pe trei sferturi.
Îl scoţi din oală şi îl laşi la răcorit, apoi îl ungi cu o pastă făcută din muştar şi miere. Aşezi ciolanul într-o tavă şi îl dai la cuptor 30-40 de minute, la 170 °C, până ce prinde o crustă rumenă şi crocantă.
Pentru garnitură, tai varza fideluţă, o căleşti în untură 10-15 minute, apoi adaugi morcovul ras, ciupercile spălate şi feliate, boabele de piper şi vinul. Dacă e cazul, potriveşti gustul de sare. Laşi pe foc până scade toată zeama, apoi dai la cuptor 15 minute, la 180 °C.
Serveşti ciolanul cu garnitura de varză şi, dacă doreşti, cu sos de hrean cu smântână.
FOTO Shutterstock