Colţunaşi cu carne
Când gătim zi de zi, parcă şi inspiraţia se cam termină. Hai să mai tragem cu ochiul în bucătăria altor popoare, pentru noi idei. Azi, am „furat“ colţunaşii de la slovaci.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină 3 ouă 1 praf de sare
Pentru umplutură
1 ceapă potrivită
250 g carne tocată
3 linguri ketchup
1 lingură ulei
50 g unt
1-2 linguri smântână
50 g caşcaval ras
100 g bacon
100 ml smântână
nucşoară rasă
boia de ardei dulce
sare
piper
Mod de preparare
Pentru aluat, cerni făina cu sarea într-un castron mare. Adaugi ouăle şi câte puţină apă, frământând până se formează un aluat omogen şi elastic, pe care îl laşi să se odihnească 20 de minute.
Între timp, toci ceapa mărunt, o căleşti cu o lingură de ulei, adaugi carnea tocată, continuând călirea până scade toată zeama. Pui ketchupul, condimentezi, după gust, cu nucşoară rasă, boia de ardei dulce, sare şi piper.
Iei vasul de pe foc şi laşi umplutura să se răcorească. Presari puţină făină pe planşetă, întinzi o foaie subţire şi decupezi cercuri cu diametrul de 7-8 cm. Adaugi cu linguriţa umplutură de carne pe mijlocul rondelelor de aluat, le pliezi în două şi sigilezi marginile cu o furculiţă.
Procedezi la fel până se termină aluatul şi umplutura. Umpli o oală cu apă, pui un praf de sare, o aşezi pe foc şi când dă în clocot adaugi colţunaşii. Îi laşi să fiarbă până se lasă la fundul vasului, apoi îi scoţi cu spumiera într-un vas termorezistent, îi stropeşti cu unt topit şi îi introduci la cuptor pentru circa 15 minute.
Îi serveşti calzi, garnisiţi cu smântână, caşcaval ras şi bacon tăiat cubuleţe şi rumenit.
sursa foto: Image Food