Colţunaşi (sau vareniki) ca la Ulma (reţeta Mariei Gorban)

6192c7d2e4801d49aeea6e1f7b4bc338 L jpeg

Bucate ucrainene după retete romanesti. Adicătelea, împământenite la noi şi asimilate de întregul sat, de întreaga comună. Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la Sighişoara. Reprezenta comunitatea de ucraineni din comuna Ulma şi mă-mbia să gust din bucatele specifice comunităţii sale...

retete romanesti

De aceea, probabil, multe dintre preparatele satului poartă două nume: unul românesc şi altul slav. Cum este cazul şi cu aceşti „colţunaşi”, numiţi deopotrivă şi „vereneche” ori „vareniki”... Pe mine mă interesează însă mai puţin cum li s-a zis la botezul lor şi mai mult cum se pregătesc, după o reţetă unică, şi-n casele de români şi-n cele de ucraineni, din Ulma.

Ai trebuinţă de 500 g făină, două ouă, 250 g smântână, 500 g brânză de vaci, sare, zahăr. Se face un aluat din făină, un ou, apă caldă şi sare. Se frământă bine şi se întinde o foaie subţire.

Află toate detaliile acestei delicioase reţete de colţunaşi

reţete de colţunaşi