Covrigi dulci

Kynuté věnečky jpeg

Covrigi, covrigi...Sărbătorile de iarnă nu ar fi la fel fără ei. Încearcă o reţetă simplă şi foarte gustoasă.

Ingrediente 1 kg făină 2 ouă 150 g zahăr 50 g unt 600 ml lapte 1 cub drojdie 1 linguriţă esenţă de vanilie 1 linguriţă esenţă de rom 1 ou, pentru uns zahăr pudră, pentru decor fulgi de migdale fistic

Freci drojdia cu o lingură de zahăr, 2-3 linguri de lapte şi 2 linguri de făină. Laşi maiaua 15 minute, apoi o adaugi peste făina cernută. Dizolvi zahărul rămas în lapte. Pui peste făină untul moale, ouăle şi esenţele.

Torni laptele treptat şi frămânţi până obţii un aluat care nu se mai ţine de degete. Îl laşi să crească, acoperit, până îşi dublează volumul. Împarţi aluatul în bucăţi egale, pe care le rulezi sub forma unor sfori nu foarte subţiri şi le lipeşti la capete. Aşezi covrigii într-o tavă tapetată, îi ungi cu oul bătut şi îi presari cu fulgi de migdale şi cu fistic zdrobit. Ţii covrigii la cuptor până când se rumenesc. După ce s-au răcorit, îi pudrezi cu zahăr.