Cozonac cu nucă şi rahat, fără dospire

56364523   romanian traditional sponge cake   cozonac over wooden background jpeg

Îţi doreşti să prepari un cozonac acasă, dar nu ai mult timp la dispoziţie? Ce ai spune dacă ai încerca reţeta noastră de cozonac fără dospire?

De ce ai nevoie pentru cozonac fără dospire

Pentru aluat

1 lingură drojdie uscată

150 ml lapte

1 ou

75 g zahăr

1 praf de sare

75 g unt

500 g făină

2 plicuri zahăr vanilat

coaja de la ½ de lămâie

Pentru umplutură

200 g nuci

2 linguri cacao

50 g rahat

2 albuşuri

50 g zahăr

1 linguriţă esenţă de rom

1 ou, pentru uns

Cum se prepară cozonacul fără dospire

Dizolvi drajdia în puţin lapte cald, apoi o pui peste făina cernută. Adaugi restul de lapte, untul topit, zahărul tos şi cel vanilat, oul, coaja de lămâie şi sarea. Frămânţi până când aluatul nu se mai ţine de mâini. Cu cât îl frămânţi mai mult cu atât va fi mai pufos cozonacul.

Separat, amesteci nucile măcinate cu albuşurile, cacaua, zahărul şi esenţa de rom.

Întinzi o foaie din aluat, pui umplutura, o nivelezi şi din loc în loc aşezi rahat. Rulezi cozonacul şi-l ungi cu ou, apoi îl aşezi într-o tavă tapetată. Îl dai la cuptor, încălzit în prealabil, şi-l ţii la foc cât mai mic până când se rumeneşte.