Cozonac floare cu Fineti (P)

cozonac fineti jpeg

Nu există masă de Paşte fără el şi nici gospodină care să nu participe, în mintea ei, la un concurs imaginar de fiecare dată când îl face – da, este vorba despre celebrul cozonac. Noi vă propunem astăzi o reţetă care vă va aduce, cu siguranţă, premiul pentru cel mai frumos şi cel mai gustos cozonac de Paşte – cozonac cu Fineti. Arată foarte bine şi este plin de cremă Fineti delicioasă, cu gust intens de alune de pădure.

Ingrediente

500g făină 250 ml lapte 250g zahăr 2 gălbenuşuri (de la 2 ouă mari) 1 ou întreg mare 25g drojdie proaspată 75g unt la temperatura camerei sau ulei 400g Fineti (o cutie) un praf de sare răzătura de la o portocală o lămâie esenţă vanilie şi rom

Preparare

Se pune la fiert laptele cu o parte din zahăr – aproximativ 100g. Când este cald şi zahărul topit aproape tot, se adaugă peste, drojdie. Se pune faina şi se face maiaua. Aceasta se pune la fermentat.

Gălbenuşurile şi oul întreg se spumează cu restul de zahăr. Într-un castron se pune restul de făină şi peste ea se adaugă sarea, spuma de ouă, restul de lapte calduţ cu zahărul complet topit, esenţele, răzătura şi maiaua crescută.

Se framanta pana devine un aluat omogen si se mai adauga faina daca pare prea moale. Apoi se adauga treptat untul topit usor si se framanta dupa fiecare adaugare. Se continua frământarea până când compoziţia este bine închegată şi se dezlipeşte de pe mână. La final coca se aruncă de cateva ori în sus şi se lasă să cadă în castron (se bat cozonacii) de câteva ori şi se pun la crescut.

Coca se împarte în 4 parţi egale. Din fiecare parte se modelează un cerc şi se taie cu o forma de 24-26 cm pe contur. Într-o tavă de cuptor acoperită cu hartie de copt se pune un cerc de cocă, apoi Fineti, înca un cerc, apoi iar Fineti, până la terminarea foilor de cozonac.

În mijloc se pune un pahar cu gura în jos. Pornind de la gura paharului coca se taie în 16 felii egale (ca şi cum am taiă un tort mare de nuntă cu cerc în mijloc). Apoi feliile se apucă de bază şi se întorc două câte două, de două ori, cu varful spre exterior. După ce s-au întors toate feliile, ele se lipesc la capăt, tot două câte două.

image

Floarea astfel obţinută se mai pune la crescut. La final se dă cu ou bătut deasupra şi se pune la copt, la 175 grade, timp de aprox. 30 minute sau până trece testul scobitorii

image