Cozonac glazurat

cozonac glazurat jpeg

Un altfel de cozonac pentru Sărbătorile care bat la uşă.

Ingrediente (8 porţii)

Pentru aluat 800 g făină 10 g drojdie de bere uscată 250 g zahăr 300 g lapte dulce 150 g unt topit 1 lingură ulei 4 gălbenuşuri 1 praf de sare coajă rasă de lămâie şi de portocală, zahăr vanilat

200 g nucă măcinată

1 lingură pudră de cacao

100 g zahăr pudră

coajă rasă de portocale

1 lingură stafide

2 albuşuri

200 g zahăr pudră

4 linguri cafea solubilă foarte concentrată

1 lingură unt

50 g zahăr pudră

2 linguri zeamă de lămâie

150 g alune zdrobite

Mod de preparare

Se amestecă laptele, gălbenuşurile, untul topit şi uleiul. Se adaugă zahărul, sarea, aromele, făina şi drojdia. Se frământă toate ingredientele ­până se formează un aluat omogen şi elastic. Se lasă la dospit, la loc cald, circa 40 de minute.

Între timp, se amestecă nuca măcinată cu zahărul, pudra de cacao, coaja rasă de portocale şi cele două albuşuri bătute spumă. Se întinde uşor aluatul, se aşază umplutura de nucă, se presară stafidele, se răsuceşte cu umplutura în interior, formând un cozonac, care se aşază în forma unsă şi se coace circa 40-50 de minute.

Se cern cele 200 g zahăr pudră, se dizolvă în cafeaua solubilă concentrată şi se freacă, la ­rece, cu untul, până devine o pastă cremoasă. Cu această glazură se acoperă cozonacul călduţ şi se tapetează pe deasupra cu alunele zdrobite. Pentru decorat, se freacă 50 g de zahăr pudră cu 2 linguri cu zeamă de lămâie şi se toarnă în fir subţire pe deasupra cozonacului.