Cozonac glazurat

Pentru că se apropie sărbătorile, vrem să aveţi tolba plină cu reţete pentru Crăciun. Astăzi, una nouă de cozonac.
Ingrediente (2 zcozonaci)
Pentru aluat 600 g făină 50 g unt 300 ml lapte 30 g drojdie 125 g zahăr 1 praf sare
500 g gem de prune
200 g nuci măcinate
1 lingură cacao
50 g zahăr
150 g zahăr pudră
1 lingură zeamă de lămâie
2 albuşuri
apă
Mod de preparare
Mixezi untul cu 100 g de zahăr până devin o cremă. Separat, amesteci drojdia cu restul de zahăr, sarea, apoi încorporezi cele două compoziţii în făină. Torni laptele călduţ şi frămânţi până obţii un aluat elastic, nelipicios. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte, la loc cald, până îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, amesteci nucile măcinate cu zahărul şi pudra de cacao. Adaugi la final gemul şi amesteci până se încorporează toate ingredientele. Împarţi aluatul în patru părţi egale. Întinzi fiecare bucată pe masa tapetată cu făină, o umpli cu amestecul de gem cu nuci şi o rulezi. Împleteşti câte 2 suluri şi le pui într-o tavă tapetată. Le dai la cuptorul preîncălzit aproximativ 40 de minute, până trec testul scobitorii.
Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie şi le pui la foc mic. Adaugi apă treptat, amestecând cu un tel până obţii o pastă. La final, încorporezi albuşurile bătute spumă în prealabil. Decorezi cu glazura de zahăr.