Cozonac împletit cu gem

1 shutterstock 1811305210 jpg jpeg

Cozonacul este un desert întâlnit în multe ţări ale lumii, din Rusia până în Franţa. Aluatul bogat, cu multe ouă şi unt, poate susţine diverse umpluturi, iar dacă vrei să încerci şi altceva în afară de varianta tradiţională cu nucă şi cacao, acest cozonac cu gem de caise e alegerea perfectă.

Ingrediente

Pentru aluat:

370 g făină

7 g drojdie uscată

100 g zahăr

4 gălbenuşuri

1 ou

150 ml lapte

120 g unt

1 praf de sare

coaja rasă de la 1 portocală bio

1 linguriţă extract de vanilie

Pentru umplutură:

250 g gem de caise

100 g miez de nucă

Pentru maia, dizolvi drojdia în 50 ml de lapte cald, împreună cu 20 g zahăr  şi laşi 10 minute să se activeze drojdia. Mixezi împreună 3 gălbenuşuri, oul, restul de zahăr, coaja de portocală, extractul de vanilie, laptele rămas şi sarea. Torni maiaua, încorporezi făina cernută şi începi să frămânţi, adaugând treptat untul la temperatura camerei. La final trebuie să obţii un aluat moale, dar care nu se mai ţine de degete. Acoperi aluatul şi-l laşi să dospească până îşi dublează volumul.

Împarţi aluatul în 2 bile de dimensiuni egale şi întinzi 2 foi. Ungi foile cu gem de caise şi presari miezul de nucă sfărâmat. Rulezi foile, apoi le crestezi uşor cu un cuţit bine ascuţit pe lungime şi le împleteşti. Aşezi cozonacul într-o tavă tapetată şi-l laşi să crească la temperatura camerei 20-30 de minute. Îl ungi cu gălbenuş şi-l dai la cuptor, la 180° C, până se rumeneşte. Îl decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock