Cozonac trandafir (Rosenkrantz)

rosenkranz jpeg

Atunci când vrei un desert-vedetă pe masa de Crăciun, încearcă neapărat această reţetă de cozonac trandafir sau Rosenkrantz. Vei vedea cât este de delicios!

Cozonac trandafir (Rosenkrantz) - Ingrediente

400 g făină 2 ouă 230 ml lapte 40 g drojdie 100 g unt 4 linguri zahăr tos 1 linguriţă rom 1 linguriţă esenţă de vanilie 50 g rahat, tăiat cubuleţe 50 g stafide 100 g nuci zdrobite ½ linguriţă sare unt, pentru uns tava 1 ou bătut, pentru uns

Cozonac trandafir (Rosenkrantz) - Mod de preparare

Înmoi drojdia în puţin lapte călduţ, îl îndulceşti cu o lingură de zahăr şi adaugi o lingură de făină, apoi amesteci până la omogenizare. Laşi compoziţia într-un loc călduros, să crească maiaua, apoi o amesteci cu făina, ouăle, esenţa de vanilie, romul şi restul de lapte. Omogenizezi până obţii un aluat moale, îl frămânţi bine, apoi întinzi o foaie groasă de aproximativ 2 cm.

Separat, freci untul spumă cu zahărul rămas până obţii o compoziţie omogenă, pe care o întinzi pe toată suprafaţa foii. Presari nucile, rahatul şi stafidele, o rulezi şi o tai în bucăţi egale, groase de 4-5 cm.

Ungi o tavă rotundă, presari zahărul tos (dacă vrei, pui mai multe linguri, ca să obţii un strat mai gros de zahăr caramelizat) şi aşezi feliile cu partea tăiată în sus, una lângă alta. În centrul tăvii pui ultima felie, ca să formezi o floare.

Laşi cozonacul Rosenkrantz în tavă 20-30 de minute, ca să crească, îl ungi cu ou bătut şi îl dai la cuptorul încălzit până se coace uniform. Când s-a copt, răstorni tava pe un platou mare ca să nu se întărească zahărul.

Sursa foto: Life in Luxembourg, in-luxembourg.blogspot.com

Cozonac Rosenkrantz

Cozonac Rosenkrantz

Cozonac cu migdale

Cozonac cu migdale

Cozonac cu ciocolată

Cozonac cu ciocolată

Cozonac cu rahat

Cozonac cu rahat