Cum faci cel mai fraged kebab de pui Shish taouk, după reţeta lui FOA

1 shutterstock 1290424417 jpg jpeg

Florin Scripca, chef FOA, găteşte din copilărie, iar modelul lui este chiar mama sa. Preparatele cu arome puternice şi condimente sunt preferatele sale, de aceea recomandă o reţetă orientală plină de savoare: shish taouk.

Shish taouk este un preprat tradiţional din bucătăria otomană, care, mai târziu, a devenit parte a bucătăriei din Orientul Mijlociu. Este consumat pe scară largă în Orientul Mijlociu şi Caucaz. Shish taouk este, de fapt, un kebab de pui, iar secretul constă în marinada condimentată care frăgezeşte carnea. Ingrediente principale ale marinadei sunt iaurtul, pasta de roşii şi zeama de lămâie.

Ingrediente

Pentru frigărui:

 250 g piept de pui 

10 g pastă de tomate

1 vârf de cuţit boia dulce

1 vârf de cuţit piper alb

5 ml zeamă de lămâie

sare

Pentru sosul tzatziki:

 200 g iaurt grecesc

frunze de mentă

1 lingură ulei de măsline

Amesteci pasta de tomate cu boiaua dulce, cu piperul alb, sarea şi zeama de lămâie, ca să obţii o marinadă. Tai pieptul de pui bucăţi, le ungi cu marinadă, le pui pe frigărui şi le dai deoparte câteva minute, apoi le aşezi pe grătarul încins.

Pentru sos, amesteci iaurtul cu uleiul de măsline şi menta tocată mărunt. Serveşti frigăruile alături de sosul tzatziki.

În prezent membru al juriului la „Masterchef“, FlorinScripca are o părere bună despre tinerii bucătari români: „Este o generaţie care vrea să surprindă, să se autodepăşească. Însă, este foarte important nu doar să fii pe val, ci să rămâi pe baricade şi când nu mai ai avântul de la început. Abia aici va fi testul suprem pentru noile generaţii“.

Când vine vorba despre echipă, chef Foa apreciază atât femeile, cât şi bărbaţii, iar asta pentru că femeile sunt mai „chibzuite, responsabile, atente şi răbdătoare“, în timp ce, la polul opus, bărbaţii preferă „agitaţia, adrenalina“: „Femeile, de obicei, se duc spre zona de desert şi patiserie şi sunt foarte bune pe asta. Bărbaţilor, în schimb, le place zona de grătar, wok, prăjeală şi sunt foarte buni la asta“, crede chef FOA.