Cum prepari kürtős kalács acasă

Trdelnik   Czech traditional sweet pastries  jpeg

Reţeta celebrului cozonac secuiesc poate fi preparată şi acasă. Aşa nu vei mai fi nevoită să stai la coadă la târguri să cumperi Kürtős kalács. De ce ai nevoie pentru kürtős kalács 500 g făină

¾ cub drojdie proaspătă

250 ml lapte cald

>zahăr, după gust>

1 praf de sare

3 ouă

50 g unt

arome, după gust

Dizolvi drojdia în jumătate de cană de lapte cald, adaugi 1 lingură de zahăr, două de făină şi omogenizezi. Laşi maiaua să crească până când îşi dublează volumul. O pui peste făina cernută, adaugi untul topit, ouăle, sarea, arome după gust şi laptele cald, în care ai dizolvat zahăr în funcţie de cât de dulce vrei să fie cozonacul. Frămânţi până când obţii un aluat care nu se mai ţine de mâini, dar nu este nici foarte tare. Îl laşi să crească până când îşi dublează volumul.

După ce a crescut, îl împarţi în jumătate şi întinzi două foi de aproximativ 1 cm grosime. Tai fiecare foaie în trei fâşii, pe lungime.

Înfăşori două role de carton rămase de la prosoapele de bucătărie în folie de aluminiu. Înfăşori câte o fâşie de aluat pe ele şi pui kürtősul într-o tavă tapetată cu hârtie. Ţii la cuptor până când se rumenesc, având grijă să-i întorci la jumătatea timpului, apoi îi dai prin nucă măcinată, zahăr tos sau fulgi de nucă de cocos cât timp sunt calzi. Repeţi procedeul cu fâşiile de aluat rămase.