Cum se face tortul „Tabla de şah“

tort tabla de sah jpeg

Se crede că şahul a apărut prima dată în India, de unde s-a răspândit treptat în întreaga lume. În Evul Mediu era considerat un joc de elită, interzis de Biserică pentru câteva secole. Totuşi, tabla de şah îndoita a fost inventată chiar de un preot, care folosea acest truc pentru a părea că poartă asupra sa două cărţi puse una peste alta. Dacă vrei să creezi acelaşi efect cu un desert delicios, încearcă această reţetă de tort cu blat tablă de şah, bun pentru jocul în bucătărie, dar şi mai bun de mâncat!

De ce ai nevoie pentru a pregăti tort tablă de şah

Pentru blat

350 g unt

350 g zahăr

esenţă de vanilie, după gust

6 ouă

1 lingură ulei vegetal

350 g făină

10 g praf de copt

1 praf de sare

50 g pudră de cacao

60 ml lapte

Pentru crema de ciocolată

150 g ciocolată neagră

150 ml smântână lichidă

Pentru glazură

6 albuşuri

400 g zahăr brun

250 g unt

esenţă de vanilie, după gust

ornamente pentru tort, opţional

Cum pregăteşti tortul tablă de şah

Încălzeşti cuptorul la 180 de grade. Amesteci untul şi zahărul, apoi adaugi ouăle, esenţa de vanilie şi uleiul. Presari făina treptat, praful de copt, sarea şi mixezi. Separi compoziţia în două vase. În primul, combini cu pudra de cacao şi 30 ml lapte, iar în celălalt doar cu restul de lapte. Pui conţinutul în două forme mari de ornat speciale sau două pungi tăiate la capăt.

Într-o tavă tapetată circulară, de aproximativ 50 cm, torni un contur de vanilie de-a lungul marginilor, apoi unul de ciocolată şi continui alternând  astfel, până o acoperi în totalitate. Dai la copt 20 de minute.

Pentru glazură, amesteci albuşurile şi zahărul la foc mediu, până se topeşte de tot. Iei de pe foc, transferi în alt recipient şi mixexi la viteză mare, 5-10 minute. Adaugi treptat untul şi esenţa de vanilie. Laşi la racit.

Pentru cremă, încălzeşti smântâna, iar atunci când începe să fiarbă presari bucăţile de ciocolată, până obţii un amestec omogen. Dai la răcit. Torni crema şi glazura peste blat. Serveşti cu ornamente pentru tort sau ciocolată rasă pe deasupra.

Sursa http://www.cocktailsinteacups.com