Deliciu cu gem de vişine

Punch tunnel jpeg

Mai ai multe borcane de gem în cămară? Atunci poţi prepara din ele o delicioasă prăjitură cu gem.

De ce ai nevoie pentru prăjitură cu gem de vişine

Pentru blat 6 ouă (360 g) ● 200 g făină ● 270 g zahăr ● 120 ml lapte ● 60 g unt ● 80 g amidon ● 2 plicuri zahăr vanilat ● 1 praf de sare ● 1 lingură cacao ● 100 g nuci mărunţite ● 200 ml compot de vişine Pentru umplutură ● 400 g gem de vişine Pentru decor ● 500 g zahăr pudră ● 3 linguri zeamă de lămâie ● 1 lingură suc de sfeclă

Cum se prepară prăjitură cu gem de vişine

Pentru aluat, baţi ouăle cu zahărul şi cu zahărul vanilat la viteză mare, 7 minute. Separat, pui pe foc laptele cu untul şi ţii doar atât cât să se topească untul. Amesteci făina cu amidonul, cu sarea şi le încorporezi, treptat, în amestecul de ouă, apoi omogenizezi uşor, cu o lingură, untul topit cu laptele. Din aluat torni 1/3 într-un alt vas şi adaugi pudra de cacao şi nucile mărunţite, amestecând uşor. Întinzi hârtie de copt într-o tavă de cozonac, inclusiv pe pereţi, răstorni aluatul, îl coci până trece testul cu scobitoarea, apoi îl laşi la răcit în tavă.

Tapetezi o tavă dreptunghiulară şi torni aluatul alb, îl coci, apoi îl transferi pe un prosop umed, îl rulezi şi îl laşi la răcit.

După ce s-a răcit blatul de cacao, îl ungi cu gem de vişine. Derulezi blatul alb şi tai din el o fâşie pe care o pui pe mijlocul blatului de cacao, o însiropezi cu compot, apoi o ungi cu gem. Deasupra aşezi o bucată de blat alb, însiropată, cu care să acoperi blatul maro. O ungi cu gem şi o acoperi, sub formă decupolă, cu o altă felie de blat însiropată şi dai prăjitura la frigider peste noapte.

A doua zi, pregăteşti glazura. Amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie şi sucul de sfeclă. Torni apă atât cât e nevoie pentru a obţine o compoziţie cremoasă şi densă. Îndepărtezi cu grijă hârtia de copt, acoperi prăjitura cu glazura şi o dai din nou la frigider 2 ore.