Dovleac copt cu sos chili
Ei, hai că a venit toamna, anotimpul plin de roade delicioase şi sănătoase. Avem pentru tine, azi, o reţetă de dovleac copt la cuptor cu sos de chili plin de brânză aromată. E un sos pe care îl poţi pregăti pentru orice petrecere!
Dovleac copt cu sos chili
Ingrediente
- un dovleac de 1,5 kg
- 2 linguri ulei de măsline, împărţite
- un vârf de sare
- 75 g ceapă albă, tocată
- 1 căţel de usturoi, tocat mărunt
- 225 g carne macră de vită (tocată)
- 170 g boabe de rinichi
- 100 g de roşii din conserve
- 2 linguri pasta de roşii
- 1 linguriţă sare
- ½ linguriţă piper negru măcinat
- 2 linguriţe pulbere de chili
- ½ linguriţă paprika
- ½ linguriţă scorţişoară
- ½ linguriţă chimen
- 120 ml de apă
- 225 g brânză feta sau cremă de brânză
- 200 g brânză de tip Monterey sau Cheddar, rasă
- arpagic proaspăt, tocat, pentru garnisire
- chipsuri, pentru servire
- legume crude, pentru servire
Mod de preparare
Preîncălziţi cuptorul la 190° C. Aliniaţi o tavă de copt cu hârtie pergament.
Tăiaţi treimea superioară a dovleacului. Scoateţi seminţele şi pulpa cu tot cu aţe (păstraţi seminţele pentru o altă utilizare - prăjite).
Presăraţi interiorul dovleacului cu 1 lingură ulei de măsline şi presăraţi cu un vârf de sare.
Puneţi dovleacul la cuptor şi coaceţi timp de 20 de minute până când se înmoaie uşor.
În timp ce dovleacul se coace, faceţi chili-ul: Încălziţi restul de lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare cu capac, la foc mediu. Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi lăsaţi-le timp de 2 minute, până când sunt translucide.
Adăugaţi carnea tocată şi gătiţi până s-a rumenit, 7-10 minute.
Adăugaţi boabele de fasole, roşiile, pasta de roşii, sarea, piperul, pudra de chili, paprika, scorţişoara, chimenul şi apa şi amestecaţi pentru a se combina. Gătiţi 5 minute.
Reduceţi focul la mic, adăugaţi crema de brânză şi 1 cană de brânză de tip Monterey sau Cheddar şi amestecaţi până când este încorporat. Se ia de pe foc.
După ce dovleacul este gătit, scoateţi din cuptor, dar nu închideţi focul.
Se toarnă cu grijă amestecul de chili în dovleac. Presăraţi deasupra ceaşca rămasă de brânză Monterey Jack, până la marginea dovleacului.
Se bagă iar la cuptor şi se găteşte 2-4 minute, până când brânza se rumeneşte. Urmăriţi cu atenţie pentru a vă asigura că nu se arde.
Scoate dovleacul din cuptor şi lasă să se răcească 5 minute. Folosind mănuşi de cuptor sau prosoape de bucătărie, mutaţi cu atenţie dovleacul pe un platou de servire.
Ornaţi cu arpagic tocat şi serviţi cu chipsuri şi legume crude pentru invitaţi. Poftă bună!