Gem de căpşuni cu banane
Apreciate de europeni şi considerate a fi un elixir al tinereţii, căpşunile au fost contestate în trecut. În secolul al XII-lea, călugăriţa Saint Hildegard von Binger declara că aceste fructe cresc pe pământ împreună cu şerpii, de aceea nu sunt bune de mâncat. Deşi vorbele ei au influenţat populaţia, în anul 1300 europenii au început cultivarea lor în sălbăticie. Regele Charles al V-lea, ducele şi ducesa de Burgundia au iubit căpşunile, aşa că şi le-au plantat în grădinile proprii. Multe cărţi de horticultură din acea perioadă au oferit informaţii despre cultivarea acestor fructe delicioase, astfel încât producţia lor a crescut vertiginos. Încearcă şi tu o reţetă de gem de căpşuni cu banane, care te va cuceri de la prima degustare!
Ingrediente 1 kg căpşuni 3 banane coapte 250 g zahăr 2 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Speli căpşunile, le cureţi de codiţe, le presari cu zahăr şi le laşi deoparte peste noapte. A doua zi, strecori sucul de la căpşuni şi-l pui pe foc. Îl fierbi
aproximativ 10 minute. Separat pasezi căpşunile cu bananele. Torni piureul de fructe şi zeama de lămâie peste sirop.
Fierbi gemul 15 minute la foc mediu şi 7 minute la foc mic, amestecând continuu. Când gemul este legat, îl iei de pe foc şi-l torni în borcane sterilizate. Laşi borcanele să se răcească cu susul în jos, acoperite cu o pătură.