Jambon de curcan glazurat

1 shutterstock 1232606566 jpg jpeg

Curcanul este o alternativă sănătoasă la carnea roşie, deoarece conţine vitamine din complexul B (B3, B6, B12), dar şi seleniu, zinc şi fosfor. Tot în carnea de curcan găsim şi triptofanul, unul dintre cei 9 aminoacizi esenţiali pe care corpul uman nu îi poate produce, dar de care are nevoie. În plus, e delicios, iar această reţetă e perfectă pentru o masă festivă.

Ingrediente

2 kg piept de curcan, dezosat

1 ceapă

300 ml apă sau supă de pui

2 crenguţe de salvie

4-5 căţei de usturoi

2 foi de dafin

3 linguri ulei de măsline

50 g zahăr brun

20 g unt

50 ml oţet din vin

50 g miere

Încingi cuptorul la 180 °C. Într-un vas termorezistent, aşezi ceapa tăiată felii, usturoiul întreg, salvia, foile de dafin şi transferi carnea crestată uşor. Stropeşti cu ulei şi cu jumătate din cantitatea de supă sau apă. Acoperi tava cu folie de aluminiu şi o dai la cuptor o oră. Îndepărtezi folia, reduci temperatura la 160 °C şi mai ţii friptura încă o oră, completând cu restul de supă sau apă.

Între timp, caramelizezi zahărul 1-2 minute, la foc mic. Torni oţetul, mierea, pui untul şi mai ţii pe foc câteva minute. Torni glazura peste carne, creşti temperatura la 200 °C şi mai laşi la cuptor 10-15 minute, până ce jambonul e rumenit. Laşi la răcorit 30 de minute înainte de servire. Decorezi preparatul după imaginaţie.