Mămăligă cu legume gratinată: reţetă de post
Ne-am obişnuit să mâncăm mămăliga ca garnitură, dar în acest preparat e chiar ingredientul principal. Nu numai că e o reţetă specială, deosevită de ceea ce ştim, dar este şi de post
1 l apă
200-250 g mălai
1 linguriţă sare
250 g caşcaval vegetal
2-3 linguri ulei de măsline
100 g măsline negre fără sâmburi
5-6 roşii cherry
½ linguriţă oregano uscat
sare
piper
frunze de busuioc
Pui apa la fiert cu sarea şi cu un praf de mălai, de preferat într-un ceaun sau într-o cratiţă antiaderentă. Când clocoteşte, torni restul de mălai, în ploaie, amestecând constant cu un tel pară, ca să nu se formeze cocoloaşe.
Fierbi mămăliga la foc mic, 15-20 de minute, amestecând din când în când în ea. O răstorni într-o tavă dreptunghiulară, unsă cu puţin ulei de măsline, într-un strat de 2 cm grosime. O nivelezi şi o laşi la răcit.
Când mămăliga e rece, presari caşcavalul vegetal ras şi aşezi deasupra măslinele şi roşiile cherry tăiate felii. Stropeşti cu restul de ulei de măsline, presari sare şi piper după gust, condimentezi cu oregano uscat şi dai tava la cuptor 20-25 de minute, la 180 °C, până ce mămăliga se gratinează.
O laşi să se răcorească puţin, o porţionezi şi o serveşti caldă, decorată cu frunze de busuioc.
FOTO Shutterstock