Mâncărică de linte cu chifteluţe

1 shutterstock 519030724 jpg jpeg

Ştiai că nu este nevoie să laşi lintea la înmuiat, ca în cazul boabelor de fasole? Lintea roşie are un gust dulceag şi se găteşte foarte rapid, în aproximativ 15-20 de minute. Atât cea roşie, cât şi cea galbenă sunt potrivite pentru mâncăruri cu textură moale, ca de exemplu humusul şi supele. Tipurile de linte verde, maro şi neagră îşi păstrează de obicei forma şi au nevoie de mai mult timp de fierbere, în jur de 30-35 de minute. Sunt perfecte pentru reţetele de salată, dar şi la prepararea felurilor principale.

Ingrediente

200 g linte, după preferinţă

400 g carne tocată, după preferinţă

1 ou

2 linguri pesmet

2 căţei de usturoi

1 ceapă albă

250 ml suc de roşii

500 ml supă de legume sau apă

1 lingură sos iute

5 linguri ulei  

1 linguriţă coriandru măcinat

1 linguriţă pătrunjel uscat

1 linguriţă chimion pudră

sare

piper

verdeaţă, pentru decor

ardei iute, pentru decor

Fierbi lintea conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi o laşi la răcorit. Pentru chifteluţe, amesteci carnea tocată cu oul, pesmetul, pătrunjelul uscat, usturoiul dat prin răzătoarea mică, sare şi piper, după gust. Încingi 3 linguri de ulei, formezi chifteluţele în palmele umede şi le prăjeşti la foc potrivit, până s-au rumenit. Le scoţi pe şerveţele de hârtie, pentru a absoarbi surplusul de ulei.

Într-o cratiţă, încingi restul de ulei şi sotezi ceapa tăiată mărunt, la foc mic, 3-4 minute. Torni sucul de roşii, sosul iute, supa de legume sau apa şi laşi să dea un clocot. Adaugi lintea, chifteluţele, presari coriandrul, chimionul, sare şi piper, după gust. Amesteci şi mai ţii pe foc mediu până scade zeama. Serveşti preparatul cald şi îl decorezi cu verdeaţă proaspătă şi cu felii de ardei iute.

FOTO Shutterstock