Mărţişoare dulci: fursecuri fragede cu unt, decorate

4 shutterstock 784296652 jpg jpeg

Mărţişoarele şi florile sunt cadourile clasice pentru 1 Martie, dar, de câţiva ani, darurile dulci sunt la mare căutare. Aceste fursecuri nu numai că sunt simplu de făcut, delicioase şi fragede, dar sunt cu totul şi cu totul deosebite. Te vor cuceri şi cu gustul, şi cu aspectul.

Pentru români, mărţişorul a devenit un simbol fără de care nici nu ne-am putea imagina prima zi de primăvară. La origine, era doar un şnur din două fire împletite, colorate în alb şi roşu, şi simboliza renaşterea şi speranţa.

În timp, a fost asociat cu diverse simboluri aducătoare de noroc (potcoavă, coşar, trifoi cu patru foi), apoi a devenit tot mai valoros, astfel că unele mărţişoare sunt adevărate bijuterii scumpe. În ultimii ani, un nou trend s-a născut: mărţişoare dulci, de la fursecuri glazurate şi colorate la cake pops şi alte prăjituri.

Cu imaginaţie şi fără efort, poţi prepara acasă aceste cadouri speciale. Îţi propunem această reţetă simplă, dar cu un rezultat excepţional.

shutterstock 2115522533 jpg jpeg

Ingrediente

Pentru aluat:

450 g făină albă

200 g unt (82% grăsime)

100 g zahăr tos

2 ouă

¼ linguriţă sare

1 linguriţă extract de vanilie

Pentru glazură:

1 albuş

300-400 g zahăr pudră

colorant allimentar de diverse culori  

Într-un bol, mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul, la viteză medie. Adaugi vanilia şi ouăle, omogenizezi, cerni făina şi frămânţi până obţii un aluat uniform, care nu se mai lipeşte de mâini. Îl înveleşti în folie alimentară şi îl dai la frigider 30 de minute.

Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Pe masa pudrată cu puţină făină, întinzi foi din aluat, de aproximativ jumătate de centimetru grosime.

Decupezi aluatul în formele dorite. Aduni resturile şi întinzi alte foi din ele. Dacă ţi se pare că aluatul e prea moale, îl pui din nou la frigider, 15-20 de minute. Transferi fursecurile în tăvi tapetate cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între le şi dai la cuptor 13-15 minute până devin aurii. Când sunt gata, le scoţi şi le laşi să se răcească complet.

Faci glazura de consistenţa pe care o doreşti, din albuşul de ou şi zahăr pudră (dacă pui mai puţin zahăr va fi uşor lichidă, dacă adaugi mai mult zahăr va deveni pastă). Pui glazura în câteva castroane şi adaugi colorant alimentar. Decorezi fursecurile după imaginaţie.

shutterstock 2116953404 jpg jpeg

FOTO Shutterstock