Melcişori cu nucă şi scorţişoară

melcişori cu nucă şi scoţişoară jpeg

Probabil că ai trecut de multe ori prin faţa patiseriilor salivând la melcişori cu nucă şi scorţişoară. Poate că de multe ori nu ai rezistat tentaţiei, de aceea ţi-am pregătit o reţetă de melci cu nucă şi scorţişoară, pe care să îi faci după propriul plac direct acasă.

Ingrediente Melcişori cu nucă şi scorţişoară:

Pentru aluat:

  • 90 ml lapte
  • 250 g făină
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri zahăr
  • 1 gălbenuş
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • Jumătate de linguriţă de coajă de lămâie

Pentru umplutură:

  • 150 g nucă măcinată
  • 90 g zahăr
  • 1 linguriţă de scorţişoară

Pentru sirop:

  • 200 ml lapte
  • 2 linguri zahăr

Mod de preparare Melcişori cu nucă şi scorţişoară:

Făina se cerne şi se aşază într-un vas mai mare. Se adaugă apoi zahărul, zahărul vanilat, sare şi coaja de lămâie şi se amestecă cu o lingură de lemn. Apoi, se pune drojdia, gălbenuşul, uleiul şi se amestecă iar cu lingura. Când se toarnă laptele călduţ, se frământă bine cu mâna.

Când observaţi că aluatul a devenit elastic, se lasă 40 de minute la odihnit într-un loc călduţ, bine ferit de aer rece, vasul acoperindu-l cu un prosop de bucătărie gros. Apoi, se macină nuca şi se amestecă cu zahărul şi scorţişoara.

După cele 40 de minute, se scoate aluatul din vas şi se pune pe o masă unsă cu ulei, apoi se întinde bine cu sucitorul. Foaia de aluat ar trebui să fie destul de subţire. Când este bine întins aluatul, se unge cu amestecul de nucă şi scorţişoară, apoi se rulează foarte strâns încât să iasă o spirală cât mai deasă.

Aluatul se taie în rondele de 3-4 cm, care se pun în tava de cuptor, pe hârtie de copt. Cuptorul de preîncălzeşte la 180 de grade şi când tava este plină, se bagă la copt pentru 25 de minute, trebuie să prindă o culoare rumenă, frumoasă.

Când sunt aproape gata melcişorii, se prepară şi siropul. Se pune laptele într-un vas, se amestecă cu zahărul şi se pune pe foc. Se lasă să se încălzească bine, până când se topeşte zahărul de tot.

Când melcişorii sunt gata, se scot din cuptor, se lasă câteva minute la odihnit, apoi se trec prin lapte, se lasă la însiropat puţin, apoi se pun la scurs pe un grătar. Se servesc calzi şi reci. Poftă bună!