Orez japonez cu ou

Orez japonez cu ou jpeg

Bucătăria japoneză este considerată a fi cea mai sănătoasă dintre toate specificurile lumii. Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiţionale sunt peştele şi alte produse marine, zarzavaturile şi orezul. Pentru a menţine gustul original al ingredientelor, bucătăria japoneză nu prea foloseşte condimente iuţi, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, myōga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshō) sau seminţe uscate şi măcinate ale aceleiaşi plante sanshō. Nu v-am spus degeaba aceste lucruri. Astăzi am să vă prezint o reţetă specifică acestei bucătării: orez japonez cu ou, un preparat delicios. Iată ce ingrediente veţi folosi la această reţetă, dar şi cum se prepară:

Ingrediente pentru orez japonez cu ou:

- 150 de grame de orez cu bob lung, - 1 ou mic, - 4 -5 linguri de legume asortate, congelate, - două linguri de sos de soia, - o lingură mirin, - o jumătate de linguriţă zahăr, - două linguri de ulei de măsline, - sare, - 100 de grame de unt, - 20 – 30 de grame de ghimbir.

Orez japonez cu ou – metoda de preparare:

Orezul se fierbe în apă cu sare. Când acesta s-a fiert, se scurge apa. Apoi, se lasă orezul să se răcească complet.

Între timp, untul se freacă spumă, apoi se adaugă ghimbirul dat pe răzătoarea mica şi se mixează timp de  trei – patru minute. Untul se rulează în folie de aluminiu, se obţine un fel de rulou, şi se bagă la frigider pentru două ore.

Avem nevoie de o tigaie încăpătoare. Aceasta se unge cu ulei şi se încinge bine. Se adaugă o linguriţă generoasă de unt aromat şi când se topeşte se sparge oul. Se amestecă rapid, astfel încât oul să se rupă bucăţele. Acum adăugăm legumele, iar după cinci minute vom pune şi orezul fiert. Amestecăm timp de trei – patru minute. Adăugaţi încă 1 linguriţă de unt. Când acesta e topit, amestecă rapid, astfel încât orezul să fie acoperit de unt.  Amestecaţi des (cam la două – trei minute).

Adaugă sosul de soia, mirinul şi zahărul. Amestecă. Înainte cu cinci minute de a fi gata orezul japonez cu ou, adaugă sare.

Se serveşte imediat. Merge de minune alături de un peşte făcut pe grătar şi o salată de castraveţi, dar şi de un pahar de vin alb, sec.

Poftă bună!