Pastel de nata

pastel de nata jpeg

Pastel de nata, un desert portughez cu gust divin pe care publicaţia britanică The Guardian l-a clasat pe locul 15 în topul extrem de select al celor mai delicioase preparate din întreaga lume. Conform legendei, reţeta a fost făcută pentru prima dată de măicuţele de la Mosteiro dos Jeronimos, prăjiturile fiind oferite miilor de credincioşi care treceau pragul mănăstirii. Desertul devenise atât de cunoscut, încât nimeni nu putea concepe să meargă la mănăstire şi să nu primească măcar o tartă pudrată cu scorţişoară. La începutul secolului al XIX-lea, măicuţele au vândut reţeta unei cofetării din apropiere, care continuă şi astăzi să-şi servească clienţii la acelaşi nivel de exigenţă.

Ingrediente pentru Pastel de nata

Pentru foitaj 450 g făină 1 praf sare 30 g zahăr 150 g unt 100 ml apă rece

6 gălbenuşuri

350 g frişcă

240 g zahăr

15 g amidon

scorţişoară, pentru ornat

zahăr pudră, pentru ornat

Mod de preparare Pastel de nata

Pentru foitaj, amesteci într-un vas făina cu zahărul şi cu sarea. Adaugi untul tăiat cubuleţe şi frămânţi continuu. Torni, în fir subţire, apa rece şi când aluatul s-a închegat îl dai la frigider, acoperit cu folie de plastic, aproximativ 1 oră. Pentru cremă, omogenizezi într-un vas amidonul cu o parte din frişcă. Adaugi zahărul şi restul de frişcă şi mixezi bine până când se dizolvă. Separat baţi gălbenuşurile bine şi le încorporezi în frişcă.

Scoţi aluatul din frigider, îl întinzi în foaie groasă de aproximativ un centimetru, îl rulezi, îl tai bucăţi de patru centimetri şi aplatizezi uşor în mijloc fiecare bucăţică de aluat. Le aşezi în forme de brioşe şi le dai la frigider 5 minute, apoi le bagi la cuptorul încins 10 minute, le scoţi şi le umpli cu cremă. Le dai din nou la cuptor până când se rumenesc, aproximativ 25-30 de minute. Le laşi la răcit şi le serveşti pudrate cu zahăr pudră şi cu scorţişoară. Poţi folosi şi luat foitaj cumpărat. În unele reţete crema mai conţine vanilie, coajă de lămâie şi scorţişoară.