Piftie din carne de pui

piftie din carne de pui jpeg

Pentru verificarea consistenţei aspicului, se ia o picătură de zeamă din oală şi se verifică cu ajutorul degetului cât este de lipicioasă după răcorire. Dacă se lipeşte pe degete, înseamnă că ­este suficient de legată. Dacă se prepară piftie din carne de pui şi zeama nu este suficient de legată, se pot adăuga 1-2 linguriţe de gelatină. Pentru ca efectul ei să fie maxim, gelatina se adaugă doar după 10 minute după ce se ia vasul de pe foc şi nu mai târziu de 20 de minute. Pentru ca aspicul să ­aibă suficientă gelatină, se pun la fiert, împreună cu carnea, ghearele de pasăre şi vârfurile aripilor, ale căror piele şi os generează o mare cantitate de gelatină de bună calitate. Ele vor fi însă scoase după fierbere.

Piftie din carne de pui - Ingrediente (6 porţii)

1 pui mare

1 morcov mare

1 rădăcină de pătrunjel

1 păstârnac

1 ţelină mică (200 g)

2 căţei de usturoi

2 linguri gelatină

pătrunjel verde

hrean cu sfeclă roşie

sare

piper boabe

Piftie din carne de pui - Mod de preparare

Cureţi puiul, îl tranşezi, păstrând pieptul întreg şi îl aşezi la fiert în apă (circa 4 litri) cu sare. Cureţi cu grijă spuma formată deasupra, apoi adaugi zarzavaturile curăţate, spălate, dar netăiate, câteva boabe de piper şi laşi să fiarbă, la foc mic, circa o oră, până când carnea este bine pătrunsă. Separat, pui la înmuiat gelatina în apă rece.

Scoţi deoparte carnea şi zarzavaturile. Strecori supa şi o laşi să mai dea câteva clocote, apoi o dai deoparte după foc. După ce se răcoreşte puţin, adaugi gelatina topită şi usturoiul zdrobit, apoi strecori din nou supa.

Cureţi carnea de pe oase şi o tai bucăţi potrivite. Aşezi în forme mici de savarine (sau în castronele termorezistente) fâşii din piept de pui şi felii de morcov fiert. Peste ele torni supă şi laşi să se răcească bine, după care le aşezi la rece în frigider, ca să se închege bine.

Înainte de servire, le răstorni pe platou, le decorezi cu frunze de pătrunjel verde şi cremă de hrean cu sfeclă roşie.