Piftie gorjenească de peşte (o reţetă neaoşă)

În căutarea autenticelor retete romanesti, poposim astăzi în Oltenia-de-sub-munte. Prin satele gorjenele bucatele se fac, nu ştiu de ce, cum prin alte părţi nici nu gândeşti. Uite, bunăoară, sarmalele... se-aşază în aceeaşi farfurie cu piftia (răcituri, cum s-ar zice). Fierbinte cu rece? Da! Pentru că aşa-i obiceiul.
La sarmale de dulci, pui piftie din picioare de porc. Ori din cocoş. Ori din curcan. La sarmale de post, aşezi matale alături o pifite de peşte. Aşa, ca să mai „îndulceşti” masa. Iar cum se face piftia ca la gorjeni chiar acum vă zic eu!
Puneţi orice fel de peşte, pentru că trebuie să fiarbă vreo patru ore la foc mic fără să se tulbure. Se strecoară zeama rezultată. Peştele acesta este numai pentru zeamă. Ca să iasă toată gelatina din peşte, el trebuie să fiarbă câteva ore. Se strecoară zeama şi apoi............
Citeşte mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI