Piure de vinete cu carne de vită: reţetă turcească (Hunkar Begendi)

E de necontestat faptul că bucătăria turcească e plină de savoare şi arome, şi puţini sunt cei care nu au încercat kebabii, frigăruile, supele sau alte mâncăruri turceşti. Mai puţin cunoscut, dar la fel de gustos este un piure cald de vinete, servit cu carne de vită în sos; Hunkar Begendi
Piureul cald de vinete servit cu carne prăjită (de miel, oaie sau vită) este un preparat tradiţional turcesc, numit Hünkar Beğendi. În traducere înseamnă Deliciul Sultanului. Se spune că preparatul a fost inventat pentru sultanul Murad al IV-lea (1612-1640), care, deşi era un conducător nemilos, a fost cucerit de acest fel de mâncare.
Şi cum orice gospodină are vinete puse de toamna la congelator, e momentul perfect pentru această mâncare caldă şi săţioasă. Iată cum se prepară.
Ingrediente
500 g carne macră de vită
1 lingură pastă de tomate
2 linguri ulei de măsline
500-600 g vinete congelate
sare
piper
Pentru sosul Bechamel:
1 lingură făină
1 lingură unt
250 ml lapte
100 g caşcaval ras
sare
piper alb măcinat
Decongelezi vinetele şi le ţii la scurs într-o sită, apoi le toci ca pentru salata de vinete. Le dai deoparte.
Speli carnea de vită, o tai cuburi de 2 cm şi o pui la fiert, îndepărtând spuma care se ridică la suprafaţă. Când e pe trei sferturi fiartă, o scoţi din oală, o scurgi şi o pui la rumenit în uleiul de măsline. Adaugi pasta de tomate, puţină supă în care a fiert, condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi laşi pe aragaz până ce carnea e bine pătrunsă şi moale. Dai deoparte.
Pentru sosul Bechamel, topeşti untul într-o cratiţă şi adaugi făina. Amesteci până e încorporată, apoi torni laptele în fir subţire, amestecând continuu cu un tel pară. După ce a dat într-un clocot, adaugi vinetele, asezonezi cu sare şi piper alb, şi mai ţii pe foc 5 minute, amestecând constant. Dai cratiţa deoparte, adaugi de caşcavalul ras şi omogenizezi.
Serveşti pasta de vinete caldă, cu bucăţele de carne de vită. Decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock