Plăcintă cu brânză dulce

placinta cu branza dulce jpeg

Plăcintă cu brânză dulce cum făcea bunica mea, mai rar găseşti. Caut gustul acela de ani buni, prin patiserii, pe la prieteni ori mamele lor şi pot spune cu siguranţă că puţini se apropie de ceea ce eu numeam „perfecţiune“. Această reţetă este singura care mi-a amintit cel mai bine de gustul plăcintei cu brânză dulce făcută de bunica mea.

Plăcintă cu brânză dulce - Ingrediente (6 porţii)

1 lingură unt 250 g făină 1 vârf de cuţit sare 1/2 linguriţă oţet

500 g brânză dulce

50 g zahăr pudră

2 ouă

2 linguri miere

150 g unt

1 lingură zahăr pudră cu aromă de vanilie

Plăcintă cu brânză dulce - Mod de preparare

Pentru aluat, topeşti o lingură de unt şi-l laşi să se răcească. Pui făina şi un vârf de cuţit cu sare într-un bol, adaugi oţetul, untul topit şi răcit şi 50 ml de apă. Amesteci şi frămânţi bine. Laşi să se odihnească 30 de minute la temperatura camerei.

Pentru umplutură, amesteci brânza de vaci cu zahărul pudră, ouăle, mierea şi 50 g de unt topit. Împarţi aluatul în două şi fiecare bucată o întinzi într-o foaie subţire, în formă de dreptunghi. Topeşti untul rămas şi ungi foile. Împarţi brânza pe fiecare foaie, îndoi în jumătate şi apeşi marginile. Rulezi fiecare bucată şi aşezi într-o formă cu diametrul de 24 cm unsă şi tapetată. Ungi deasupra cu unt topit.

Introduci forma în cuptorul preîncălzit pentru 40 de minute, la foc potrivit. După coacere, laşi să se răcească şi o presari cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.