Plăcintă cu nucă. FOTO

Ce desert să mai prepari cu resurse minime: ouă, făină, nucă? În lipsă de idei, parcă nu-ţi mai vine să pregăteşti nimic. Am descoperit o reţetă simplă şi gustoasă de placinta cu nuca, pentru ca data viitoare să nu mai renunţi!
Dificultate mică Preparare 105' Pentru 8 porţii
Ingrediente
Pentru aluat
300 g făină
50 g zahăr pudră
1 pliculeţ zahăr vanilat
½ pliculeţ praf de copt
2 gălbenuşuri
150 g unt
3 linguri vin alb
1 ou
1 praf de sare
Pentru umplutură
4 ouă
100 g zahăr pudră
1 lămâie
50 g
de cofetărie sau
fragezi
100 g miez de nucă
Mod de preparare
Pasul 1
Ceni făina cu praful de copt. Adaugi sarea, zahărul şi zahărul vanilat, faci o adâncitură în mijloc şi pui gălbenuşurile, untul tăiat bucăţi şi vinul alb. Frămânţi rapid un aluat neted, îl înveleşti în folie şi-l dai la frigider pentru 30 de minute.

Pasul 2
Baţi gălbenuşurile spumă cu 50 g de zahăr, iar separat baţi albuşurile spumă tare cu 50 g de zahăr şi zeama de la o jumătate de lămâie. Amesteci albuşurile cu gălbenuşurile.

Pasul 3
Zdrobeşti fin fursecurile (sau biscuiţii) şi le amesteci cu 80 g de nucă măcinată, coaja rasă şi zeama de la o jumătate de lămâie. Încorporezi totul în amestecul de ouă, amestecând uşor, de jos în sus.

Pasul 4
Împarţi aluatul de placinta în două. Prima parte o întinzi în foaie şi îmbraci cu ea, cu pereţi cu tot, o formă de
unsă cu diametrul de 26 cm.

Pasul 5
Umpli tarta cu amestecul de ouă şi acoperi cu o foaie întinsă din a doua parte de aluat. Lipeşti bine marginile şi înţepi din loc în loc cu furculiţa.

Pasul 6
Ungi deasupra cu un ou bătut şi presari placinta cu nuca rămasă măcinată. O introduci în cuptorul preîncălzit la 160° C circa 40-50 de minute. Laşi placinta cu nuca să se răcească în formă, o tai bucăţi şi o serveşti.

Placinta de post cu nuca si gem
Placinta de post cu nuca si gem
sursa foto: Profimedia