Porchetta

Porchetta este o friptură din bucătăria italiană: piept de porc cu ţorici, umplut cu o pastă aromată din verdeţuri, usturoi şi ulei de măsline. E ideală pentru o masă cu toată familia alături.
- 2 kg piept de porc cu şorici şi fără os
- 1 legătură ceapă 2 linguri ulei
- 1 legătură usturoi verde 1 ardei iute
- 4-5 crenguţe rozmarin 100 ml apă
- 4-5 crenguţe cimbru 100 ml vin roşu
- sare, piper
- 4 cartofi
- 1 morcov
- 1 ardei verde
- 1 ardei roşu
- boia de ardei, iute sau dulce
- 3 linguri ulei
- rozmarin
- sare
Speli carnea, o usuci, ştergând-o prin presare cu şervete de hârtie şi o laşi deoparte.
Separat, mărunţeşti în blender ceapa, usturoiul, rozmarinul, ardeiul iute şi cimbrul. Torni uleiul şi mixezi până când compoziţia devine o pastă, pui sare şi piper, după gust, apoi o
întinzi peste carne. Rulezi cât poţi de strâns, o legi cu aţă de bucătărie şi o ungi cu ulei. Dacă vrei, mai poţi presăra peste şorici puţină sare, o dai la frigider cel puţin 3 ore, apoi o scoţi şi o laşi să ajungă la temperatura camerei.
Aşezi porchetta într-o tavă, torni apa şi vinul şi o dai la cuptor, la foc mic. După o oră şi jumătate, adaugi cartofii, morcovul, ardeii graşi, toate tăiate bucăţi, presari boia şi sare, gupă gust şi o mai laşi cel puţin o oră şi jumătate. O ungi din când în când cu sosul din tavă: porchetta trebuie să fie rumenă, iar şoriciul crocant.
FOTO: SHUTTERSTOCK