Prăjitură „Crăciuniţă“ cu fructe confiate

Aluatul pentru chec nu poate aştepta după preparare. Sub efectul căldurii, coca creşte datorită apei pe care o conţine şi care se transformă în vapori, dar şi datorită prafului de copt, care ajută de multe ori acest proces. Bucură-te de o prăjitură gustoasă cu fructe confiate!
Ingrediente (8 porţii)
450 g stafide 400 g fructe confiate asortate 40 g cireşe confiate 100 ml coniac 225 g făină 1/4 linguriţă sare 1/4 linguriţă nucşoară rasă 1/2 linguriţă scorţişoară 4 ouă mari 50 g migdale 1 linguriţă melasă (sau sirop de arţar) coaja rasă de la o lămâie coaja rasă de la o portocală 225 g unt 225 g zahăr
Mod de preparare
Tai mărunt fructele confiate şi pui stafidele în coniac, într-un vas acoperit cu capac, 12 ore. Pui melasa într-un vas scufundat în apă caldă şi-o ţii la cald. Amesteci făina cernută cu sarea, nucşoara şi scorţişoara. Freci untul spumă cu zahărul şi adaugi treptat, câte o lingură, ouăle bătute spumă în prealabil. Încorporezi făina cu mirodeniile, amestecând cu o spatulă. Adaugi fructele, migdalele curăţate şi tăiate şi melasa. La sfârşit, coaja de lămâie şi de portocală.
Torni compoziţia într‑o formă unsă cu unt şi tapetată, cu diametrul de 20 cm, acoperi cu foaie de copt şi o găureşti puţin în mijloc. Astfel prăjitura nu se va arde.Coci în cuptorul preîncălzit, la foc foarte mic, circa patru ore. Laşi 30 de minute să se răcorească prăjitura, apoi o scoţi pe un grătar. Însiropezi cu coniacul în care au stat stafidele.