Prăjitură „Crăciuniţă“ cu fructe confiate

prajitura craciunita jpeg

Aluatul pentru chec nu poate aştepta după preparare. Sub efectul căldurii, coca creşte datorită apei pe care o conţine şi care se transformă în vapori, dar şi datorită prafului de copt, care ajută de multe ori acest proces. Bucură-te de o prăjitură gustoasă cu fructe confiate!

Ingrediente (8 porţii)

450 g stafide 400 g fructe confiate asortate 40 g cireşe confiate 100 ml coniac 225 g făină 1/4 linguriţă sare 1/4 linguriţă nucşoară rasă 1/2 linguriţă scorţişoară 4 ouă mari 50 g migdale 1 linguriţă melasă (sau sirop de arţar) coaja rasă de la o lămâie coaja rasă de la o portocală 225 g unt 225 g zahăr

Mod de preparare

Tai mărunt fructele confiate şi pui stafidele în coniac, într-un vas acoperit cu capac, 12 ore. Pui melasa într-un vas scufundat în apă caldă şi-o ţii la cald. Amesteci făina cernută cu sarea, nucşoara şi scorţişoara. Freci untul spumă cu zahărul şi adaugi treptat, câte o lingură, ouăle bătute spumă în prealabil. Încorporezi făina cu mirodeniile, amestecând cu o spatulă. Adaugi fructele, migdalele curăţate şi tăiate şi melasa. La sfârşit, coaja de lămâie şi de portocală.

Torni compoziţia ­într‑o formă unsă cu unt şi tapetată, cu diametrul de 20 cm, acoperi cu foaie de copt şi o găureşti puţin în mijloc. Astfel prăjitura nu se va ­arde.Coci în cuptorul preîncălzit, la foc foarte mic, circa patru ore. Laşi 30 de minute să se răcorească prăjitura, apoi o scoţi pe un grătar. Însiropezi cu coniacul în care au stat stafidele.