Prăjitură cu aluat fraged şi gem

prajitura cu aluat fraged si gem jpeg

Un desert cât mai simplu şi delicios de vară este cel mai bun răsfăţ pentru întreaga familie. Cum gemurile de căpşune, zmeură, vişine sau cireşe amare sunt gata, merge de minune o prăjitură cu aluat fraged şi gem.

Foarte rapidă şi uşor de preparat, această prăjitură te va cuceri imediat. Încearcă şi tu una dintre cele mai simple reţete de prăjituri.

Ingrediente Prăjitură cu aluat fraged şi gem:

Pentru aluatul fraged:

  • jumătate cană zahăr alb
  • jumătate cană zahăr brun
  • 200 de grame de unt
  • 1 praf de sare
  • 1 cană făină de migdale
  • 2 căni jumătate de făină albă
  • 2 linguri de apă rece
  • 2 linguriţe extract de vanilie

Pentru umplutură:

  • 300 de grame de gem de care vă place, se pot combina 2 tipuri de gem

Mod de preparare Prăjitură cu aluat fraged şi gem:

Făina de migdale, împreună cu zahărul alb se pun într-un robot de bucătărie sau râşniţă şi se macină puţin. În cazul în care nu aveţi făină de migdale, puneţi migdalele la măcinat, apoi zahărul tos să se amestece bine.

Făina albă se cerne bine într-un castron mai mare sau pe o bucată mare de ziar. Se adaugă peste făina pusă în castron făina de migdale şi zahărul alb măcinate, zahărul brun şi sarea, apoi se amestecă bine cu un tel. Untul se taie bucăţi şi se pune peste aluat, care se frământă uşor. Se obţine un aluat nisipos.

Se pune esenţa de vanilie şi 1-2 linguri de apă rece, cât cere aluatul. Se frământă apoi încet, până se omogenizează şi devine nelipicios. Aluatul se împarte apoi în două părţi egale, fiecare parte se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la rece pentru minimum jumătate de ceas.

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade. Se ia o tavă, se tapetează cu hârtie de copt sau cu unt şi făină. Se scoate apoi un aluat de la frigider şi se întinde cât este tava. Dacă aluatul este moale se poate întinde direct în tavă cu degetele. Se nivelează cu dosul unui pahar, se înţeapă cu furculiţa în câteva locuri şi se bagă la cuptor pentru 10 minute.

După ce au trecut 10 minute, se scoate tava, se întinde gemul frumos pe toată suprafaţa blatului şi deasupra se răzuieşte sau se rupe bucăţi cealaltă bucată de aluat fraged. Se mai lasă la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute. Trebuie să se rumenească frumos la suprafaţă. Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă la răcit şi se porţionează în formele preferate. Poftă bună!