Prăjitură cu ciocolată şi coniac

prajitura cu ciocolata si coniac jpeg

Pentru această prăjitură cu ciocolată şi coniac ai nevoie de 150 de ml de licoare. Un pahar de coniac adevărat este o alchimie a gusturilor şi aromelor. Uşor uleioasă, licoarea se face doar în regiunea care înconjoară oraşul francez Cognac şi se obţine din trei tipuri de struguri: Ugni Blanc, Folle Blanche şi Colombard. Pentru început se face vinul, apoi prin distilare dublă, numai în cazane din cupru, se obţine celebra băutură. Coniacul este turnat în butoaie de stejar, pentru fabricarea cărora se foloseşte numai lemn din pădurile din Limousin şi Troncais, iar la finalul celor doi ani, cât este lăsat la învechit, coniacul ajunge la 40 de grade. ;

Pentru blat, se topeşte untul şi se lasă să se răcească. Gălbenuşurile se pun într-un bol, se amestecă cu zahărul şi se pun pe baie de aburi, bătându-se constant până îşi dublează volumul şi se albesc. Se scoate crema de pe aburi, se amestecă în ea până se răceşte complet.

Se adaugă peste crema de gălbenuşuri făina cernută cu sarea şi praful de copt, iar la final se încorporează albuşurile bătute spumă tare. Se toarnă aluatul într-o formă de cozonac unsă şi tapetată şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 30 minute. Se lasă să se răcească în formă, după care se taie în patru.

Pentru cremă, se înmoaie gelatina în apă rece. Se topeşte ciocolata cu laptele şi zahărul pudră, se adaugă gelatina stoarsă în ea şi se amestecă bine. Se toarnă într-un castron, se lasă să se răcească, după care se încorporează gălbenuşurile treptat, bătându-se cu telul. Se încorporează în ciocolată frişca bătută bine şi la final albuşurile bătute spumă tare. Se îmbracă tava în care s-a copt blatul cu folie alimentară, se aşază blatul de jos, se stropeşte cu coniac, se pune cremă şi se continuă aşa până se termină toate ingredientele. Deasupra trebuie să fie blat. Se introduce la frigider pentru cel puţin 3 ore, se răstoarnă pe un platou şi se presară cu multă pudră de cacao.

  • Porții: 6
  • Timp total: 2h
  • Pregătire: 1h
  • Gătire: 50 min
  • Categorie: prajituri, deserturi

Ingrediente

3 ouă

100 g zahăr

100 g făină

½ linguriţă praf de copt

100 g unt

1 vârf de cuţit sare

150 ml coniac

Pentru cremă

200 g ciocolată praline

1 lingură lapte

4 ouă

250 ml frişcă lichidă

4 linguri zahăr

6 foi gelatină

3 linguri pudră de cacao