Prăjitura de zahăr ars cu mere

Crema de zahăr ars este desertul copilăriei pentru mulţi, însă, cum gusturile se schimbă şi apar diferite preferinţe, o prăjitură de zahăr ars cu mere este perfectă. Această prăjitură satisface cele mai pretenţioase şi delicate gusturi şi este foarte delicioasă.
Ingrediente Prăjitura de zahăr ars cu mere:
Pentru caramel:
- 375 g zahăr
- 8 mere
- 1 lingură de apă
Pentru blat:
- 150 g zahăr
- 5 ouă
- 10 linguri de apă
- 2 linguriţe esenţă de vanilie
- 200 g făină
- 1 plic praf de copt
Pentru crema de zahăr ars:
- 12 linguri de zahăr
- 12 ouă
- 1 litru de lapte
- Coaja de la o lămâie
- 4 linguriţe extract de vanilie
Mod de preparare Prăjitura de zahăr ars cu mere:
Caramelul se obţine punând zahărul, împreună cu apa într-un vas pe foc. Se amestecă continuu până se lichefiază zahărul şi prinde o culoare aurie. Caramelul se întinde bine pe o tavă cât este cald.
Merele se curăţă, se spală bine şi se taie în felii potrivite. Feliile se aşază în tavă şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 20 de minute.
Pentru crema de zahăr ars se prepară mixând ouăle întregi, peste care se adaugă treptat zahărul şi laptele. Se adaugă apoi coaja de lămâie şi esenţa de vanilie şi se amestecă până îşi triplează volumul.
După ce se scot merele de la cuptor, se pune crema peste ele şi se lasă la cuptor încă 35 de minute sau până se încheagă bine crema. Să nu vă speriaţi, crema scade pe măsură ce se coace.
Se face apoi blatul, bătând ouăle bine de tot până se îngroaşă şi se triplează. Se adaugă treptat cele 10 linguri de apă, făina amestecată cu praful de copt şi apoi esenţa de vanilie. Se toarnă compoziţia peste crema de zahăr ars şi se mai lasă 20 de minute la cuptor la 180 de grade.
Se scoate din cuptor, se lasă la răcit, se răstoarnă şi se taie. Se păstrează la frigider şi se ornează cu frişcă dacă vreţi. Poftă bună!