Prune caramelizate cu îngheţată de vanilie

Prune caramelizate jpeg

Sunt delicioase proaspete şi extraordinar de gustoase şi de parfumate atunci când sunt gătite. Prunele „deţin“ rolul principal în zeci de prăjituri savuroase.

Ingrediente: 10 prune mari 4 linguri zahăr brun 10 linguri whisky sau coniac 10 linguri apă cuişoare

3 batoane de vanilie

150 ml frişcă lichidă

300 ml lapte

4 gălbenuşuri

150 g zahăr

Pentru îngheţată, fierbi laptele cu batoanele de vanilie, apoi le scoţi. Baţi gălbenuşurile cu zahărul şi le adaugi în lapte. Laşi să fiarbă la foc mic, amestecând continuu, până când compoziţia capătă consistenţa smântânii. Dai la răcit, adaugi frişca lichidă şi amesteci bine. Introduci la congelator pentru 5-6 ore. Din când în când, amesteci pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă.

Speli prunele, le scurgi şi le tai. Caramelizezi zahărul într-o tigaie antiaderentă, apoi adaugi feliuţele de prune. Amesteci pentru acarameliza prunele uniform şi adaugi coniacul sau whisky-ul. După ce s-a evaporat alcoolul, adaugi apa, două-trei cuişoare şi laşi să fiarbă la foc mic. Când a scăzut siropul la jumătate, iei tigaia de pe foc.

Serveşti feliuţele de prune caramelizate cu îngheţată de vanilie, sirop de prune şi cuişoare.