Reţetă chef Jakob Hausmann: Julien din carne de viţel
Bucătăria elveţiană este o împletire între vechi şi nou, cu influenţe din bucătăriile Franţei, Italiei şi Germaniei. Jakob Hausmann trăieşte de mai bine de două decenii în România, ţară care a devenit a doua sa casă şi mărturiseşte că face mâncăruri elveţiene cu ingrediente româneşti, de foarte bună calitate. Însă dragostea este ingredientul său secret: „Poţi avea oricât de multe ingrediente scumpe, dacă nu intri cu dragoste în bucătărie, mâncarea nu are gust şi strălucire“. Jacob Hausmann ne-a împărtăşit o delicioasă reţetă de julien de viţel.
Ingrediente
- 180 g carne de viţel tăiată julien
- 20 ml coniac
- 20 g făină
- 50 ml vin alb
- 100 ml sos de carne
- 50 ml smântână dulce
- 50 g ciuperci tăiate
- 1 ceapă tăiată mărunt
- sare
- piper
- ulei de floarea-soarelui
- 200 g cartofi fierţi, răciţi şi daţi prin răzătoare
- 50 g unt
- sare
Tragi cartofii în unt, pe o parte şi pe cealaltă şi îi scoţi pe o farfurie.
Pui carnea în ulei încins, amesteci, apoi adaugi ciupercile şi ceapa. Torni coniacul, presari făina şi amesteci să nu se fromeze cocoloaşe, pui vinul şi sosul de carne. Guşti şi potriveşti de sare şi piper, dai focul mic şi mai laşi câteva minute să se relaxeze carnea.
Serveşti julienul de viţel stropit cu smântână alături de cartofi.
Text: Maria Belu
Foto: Sever Gheorghe