Reţeta zilei de vineri. Şalăul în aspic al preotesei Minodora

SALAU jpeg

"Preuteasa" parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednică. Ţinea casa cu mână de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci "dăruiţi de Domnul", parohia întreagă şi pe... "taica popa". Unii spun că până şi protopopul "se cam temea" de rigorile ei, când venea în inspecţie la parohie şi coana Minodora îl poftea la masă. Se temea, dar s-ar fi lăsat tot mai des invitat, mai ales când preoteasa gătea mâncare de peşte. Iar dacă din întâmplare mâncarea aceea era "şalău în aspic", atunci se ruga să fie din belşug la masă.

S-a întâmplat să-i fiu oaspete o dată, iar peştele cu gust suav, topindu-se-n gură, avea să mă facă să-i cer gazdei reţeta. De-mi promiteţi că o veţi păstra numai pentru domniile voastre şi nimeni altul nu o va cunoaşte, v-o spun şi eu mai departe, pe şoptite...

Un peşte de un kil, un kil şi-un pic se spală, se curăţă de "urechi" şi măruntaie. Se desprind fileurile şi se taie felii late de vreo trei degete. Oasele, capul, aripioarele, icrele şi lapţii - dacă e cazul - se pun în cratiţă, la fiert, împreună cu o ceapă de mărime potrivită, două foi de dafin, sare.

Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR

ANTENA SATELOR