Reţeta zilei de vineri.Coaste de porc caramelizate. Reţetă din Banat

Caut un cuvânt, unul singur, care să închidă în el specificul bucătăriei din Banat. Opulenţă - aş fi tentată să zic. Dar dacă aş caută două cuvinte? Dulce şi picant. Nu mi s-a întâmplat să fiu prin partea aceea de ţară decât vreo câteva zile. Şi acelea "pe fugă". Destul timp însă cât să descopăr nişte reţete splendide, care-mi "vorbeau" despre Banat că despre un ţinut al belşugului. Pomenesc acum şi aici o reţetă dintre cele pe care mie bănăţenii mi le-au dăruit. Desprind, dar, o filă din caietul de reţete, coaste de porc caramelizate.
De ce ai nevoie pentru coaste de miel caramelizate
700 de grame de coaste de porc, o linguriţă cu ulei, 12 linguriţe cu zahăr brun, trei linguriţe cu sare, două linguriţe cu boia iute, două linguriţe cu amestec de condimente (piper, enibahar, cimbru), 250 ml de vin alb, sec, o linguriţă cu oţet, o lingură cu miere.
Cum se prepară coaste de miel caramelizate
Se macină toate condimentele, se amestecă apoi cu boiaua de ardei, cu zahărul şi cu sarea, după care coastele de porc se ung cu ulei şi se freacă bine cu amestecul obţinut.