Reţete balcanice. Scordolea pentru mese de post, dezlegări şi prânzuri de frupt

scordolea jpeg

„Un sos balcanic” - îl numeşte Radu Anton Roman - neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deşi o oarece indicatie dă, dupa cum se va vedea mai departe), precizand de ce-l include în seria bucatelor româneşti: „foarte folosit cândva în România, azi rar facut, şi doar la Galaţi şi la Brăila, unde racii şi grecii încă se mai întâlnesc în număr corespunzător”.

Dar parcă numai racii se mănâncă punandu-le scordolea alăturea? Reţeta asta-i bună şi pentru mese de post, pentru dezlegări la peşte şi prânzuri de frupt în cartea lui „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), Radu Anton Roman dă astfel reţeta:

Ai trebuintă de: miezul de la 30 de nuci, miezul de la o franzelă mică, un pahar de ulei, 1-3 linguri de oţet (după gust), sare, piper (tot după gust), 6 căţei de usturoi (vreţi mai tare? puneţi o căpătână întreagă).

.......................

Citeşte mai departe toate detaliile acestei REŢETE ROMÂNEŞTI.

REŢETE ROMÂNEŞTI.



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg