Reţete balcanice. Scordolea pentru mese de post, dezlegări şi prânzuri de frupt
„Un sos balcanic” - îl numeşte Radu Anton Roman - neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deşi o oarece indicatie dă, dupa cum se va vedea mai departe), precizand de ce-l include în seria bucatelor româneşti: „foarte folosit cândva în România, azi rar facut, şi doar la Galaţi şi la Brăila, unde racii şi grecii încă se mai întâlnesc în număr corespunzător”.
Dar parcă numai racii se mănâncă punandu-le scordolea alăturea? Reţeta asta-i bună şi pentru mese de post, pentru dezlegări la peşte şi prânzuri de frupt în cartea lui „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), Radu Anton Roman dă astfel reţeta:
Ai trebuintă de: miezul de la 30 de nuci, miezul de la o franzelă mică, un pahar de ulei, 1-3 linguri de oţet (după gust), sare, piper (tot după gust), 6 căţei de usturoi (vreţi mai tare? puneţi o căpătână întreagă).
.......................
Citeşte mai departe toate detaliile acestei REŢETE ROMÂNEŞTI.