Reţete dobrogene. Imam Bayaldî

1 imambaialdi jpg jpeg

Nu e gospodină în Dobrogea sau în tot întinsul sudic al României care să nu ştie să gătească imam baialdi, adica vinete umplute. Reţeta nu-i nicideucm românească, însă împrumutul e atât de vechi, încât de multă vreme am băgat-o în cărţile nostre de bucate. Imam baialdi sau imam baialdam est un fel de mâncare de origine turcească, având ca ingredient principal vinetele, că doar vă spusei. În traducere, înseamnă imamul a leşinat.

Legenda spune că, în urmă cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie să iasă din casă şi să facă singure piata; de aceea, în casa imamului, acesta era cel care cumpăra toate cele necesare. Într-o zi, însă, a uitat să cumpere alimente, iar soţia lui a fost nevoită să gătească numai cu ceea ce mai rămasese în cămară, respectiv vinete, ardei şi ulei de măsline. Ea a pregătit un fel de mâncare ce a fost pe placul imamului care a şi lăudat-o. A doua zi, femeia i-a spus soţului să cumpere şi ulei de măsline, daca tot face piaţa. El s-a mirat, pentru că ştia că mai este un vas plin în cămară. Atunci, nevasta i-a spus ca l-a pus pe tot în mancare : “ Ai vazut că, deşi nu era nici un pic de carne, mâncarea a fost foarte gustoasă, pentru că am scăldat vinetele în ulei. “Auzind că a mâncat ceva pregătit cu un vas întreg de ulei de măsline, scump, imamul a leşinat!

Reţeta nu-i nici pe departe atât de complicată pe cât pare. Constantin Bacalbaşa în “Dictatura gastronomică” zice aşa:

Ia pătlagele vinete mici, curăţă în lung şi la intervale câte o şuviţă din coajă, crestează-le şi împăneaza-le cu usturoi..................

Citeşte mai departe toate detaliile acestei REŢETE ROMÂNEŞTI.

REŢETE ROMÂNEŞTI.