REŢETE ROMÂNEŞTI. Crap în solzii lui (reţeta unui fost ministru)

5353d055846d7ec895641eae388332c2 XL jpeg

Cine zice că oamenii de vază ai ţării nu cunoşteau (ori nu cunosc) adevăratele retete romanesti? Că politica nu merge mână-n mână cu... gurmanderia?

retete romanesti

Nu avem pretenţia de a întocmi o biobibliografie exhaustivă a lui Constantin Bacalbaşa, cel care ne-a lăsat cea mai completă frescă a Bucureştilor de altadată, jurnalist de frunte (chiar membru fondator al Sindicatului Ziariştilor) şi om politic "călare pe două veacuri”. A fost cronicar la Telegraful, Naţiunea, Epoca, dupa care a făcut primul pas în ierarhia profesionala ca prim-redactor la Adevărul, apoi la Dimineaţa, însă cea mai mare parte din cariera sa este legată de Universul, cel mai important cotidian naţional al epocii.

Jurnalist "serios", dar şi pamfletar şi umorist, a redactat câteva reviste de umor şi a semnat, împreună cu fraţii săi – Ion C. Bacalbaşa şi Anton Bacalbaşa – un volum de proză satirică intitulat "Pardon".

Dacă o carte gastronomică scrie abia către sfârşitul vieţii, pasiunea pentru mâncare şi pentru tovarăşii pantraguelice avea să o clameze toata viaţa, iar în 1908, ca deputat, atrăgea atenţia asupra a ceea ce istoria avea sa păstreze sub numele de "Chestia cârciumarilor" (mai ales ca "chestia" avea să dureze vreo câţiva ani, până şi-a găsit, în sfârşit, o rezolvare acceptabilă). În ce priveşte "Dictatura gastronomică", soarta a vrut ca jurnalistul să scrie o carte de bucate abia… când senectutea şi bolile l-au pus la regim. A devenit, cum zicea el, un „oprit de la toate cele”. Dar cu câtă poftă avea să-şi scrie cartea! Aminteam deunazi că într-un subcapitol al „Dictaturii gastronomice”, numit „Regimul favorit” Constantin Bacalbaşa ne aduce dinainte „răspunsurile doamnelor şi domnilor” care au binevoit să ia în seama rugăminţile editurii. Între reţetele primite la redacţie şi inserate în carte se afla şi cea propusă de G. Oromolu, fost ministru: „Crap în solzii lui”. Iată cum se găteşte o reţeta de... ministru:

.......................................

Află mai departe toate detaliile acestei delicioase REŢETE ROMÂNEŞTI.

REŢETE ROMÂNEŞTI.