Salată de ardei cu dovlecei

Ce+ar fi această mâncare fără usturoi? Se pare că istoria usturoiului începe în urmă cu mii de ani în Egipt. Texte egiptene vorbesc despre un faraon care a cheltuit 1.600 de talanţi de argint pentru ca muncitorilor care ridicau piramidele să nu le lipsească din alimentaţie usturoiul. Elenii foloseau alimentul în preparatele lor, dar mulţi îl ocoleau din cauza mirosului. Sunt legende care spun că preotesele din temple mâncau mult usturoi ca să-i alunge pe bărbaţi şi astfel să-şi păstreze castitatea. În timpul Olimpiadelor, atleţii mâncau mult usturoi pentru a fi viguroşi. Soldaţilor din legiunile romane nu le lipsea usturoiul, fiind convinşi că datorită acestuia aveau forţă şi curaj în lupte.
Ingrediente
1 dovlecel 1 vânătă 1 ardei gras roşu 1 ardei gras galben 4 căţei usturoi ulei sare piper mărar
Mod de preparare
Tai vânăta rondele şi le laşi 30 de minute deoparte date cu sare, apoi le speli şi le usuci. Între timp tai dovlecelul rondele, iar ardeii fâşii. Întinzi hârtie de copt într-o tavă de aragaz, pui legumele, le dai cu sare, piper şi le stropeşti cu 1-2 linguri de ulei. Le dai la cuptorul încins 10 minute, le scoţi, arunci printre ele căţeii de usturoi şi mai ţii tava în cuptor încă 10 minute. Scoţi legumele, le pui într-un bol, le acoperi 5 minute, le presari cu mărar tăiat şi le poţi servi ca atare sau ca garnitură la fripturi.