Salată de boeuf

salata de boeuf jpeg

Nu există sărbători de iarnă şi, deci, sfârşit de an fără tradiţionala salată de boeuf. Este mai migăloasă şi cere timp mai îndelungat de preparare, dar rezultatul este atât de delicios, astfel încât nimic nu ne împiedică să petrecem acest timp în bucătărie. Un sfat: spală carnea, tai-o felii mari şi pune-o la fiert într-un vas mic, cu apă cât s-o acopere.

Salată de boeuf - Ingrediente (8-10 porţii)

1 kg cartofi ½ kg morcovi ½ kg mazăre din conservă 2 ţeline ½ kg castraveţi muraţi ½ kg carne de vită 2 linguri muştar 4 ouă ½ l ulei ½ de lămâie 2 gogoşari cruzi sau muraţi sare

6-10 măsline fără sâmburi

felii de gogoşar murat

felii de albuş fiert

frunze de pătrunjel

Salată de boeuf - Mod de preparare

Las-o să dea 2-3 clocote, aruncă apa, spală carnea şi pune 3 litri de apă rece într-o oală mai mare. Fierbe carnea într-un vas acoperit o jumătate de oră, după care pune morcovii, cele 2 ţeline şi cartofii curăţaţi şi spălaţi. Adaugă şi sarea.

Fierbe legumele şi carnea încă 45 de minute, apoi scoate-le din supă cu o spumieră, lasă-le un sfert de oră să se răcească, după care taie-le cubuleţe foarte mici. Aşază-le într-un vas mare, adaugă mazărea scursă de zeamă, castraveţii muraţi tăiaţi cubuleţe şi 1 lingură de muştar. Amestecă bine cu mâna şi lasă deoparte.

Amestecă şi omogenizează 2 gălbenuşuri fierte tari şi date pe răzătoarea mică cu 1 gălbenuş crud şi 1 lingură de muştar. Adaugă uleiul în fir subţire, frecând cu o lingură de lemn sau cu mixerul, şi zeamă de lămâie, după gust. Jumătate din maioneza obţinută pune-o peste compoziţia de legume şi carne, la care adaugă gogoşarii cruzi (sau muraţi) şi un ou fiert tocate mărunt.

Aşază salata pe un platou, acoper-o cu maioneză, decoreaz-o cu felii de gogoşar murat, felii de albuş fiert, rondele de măsline şi frunze de pătrunjel. Las-o la rece câteva ore.