Salată de vinete

salata de vinete jpeg

Salata de vinete este o delicatesă orientală, preferată pentru gustul picant oferit de această legumă.

Ingrediente (4-6 porţii)

4-6 vinete mijlocii 1 dovlecel mare 1 ceşcuţă lapte dulce 1 ceapă albă mijlocie 4-5 linguri ulei sare

1 roşie mare

Mod de preparare

Aşază o tablă pe flacăra aragazului şi coace vinetele, întorcându-le pe toate părţile pentru a se pătrunde uniform.Poţi folosi un grătar pus direct pe jar. Când sunt gata, curăţă vinetele cât sunt calde, rupe-le fâşii şi scurge-le pe un grătar de lemn sau într-o strecurătoare.

Curăţă dovlecelul de coajă, taie-l felii şi fierbe-le timp de 20 de minute. Scurge apa, curăţă-le de seminţe şi toacă-le cu un satâr de lemn. Curăţă ceapa, toac-o mărunt, presar-o cu un praf de sare şi amestecă, apăsând uşor. Spală apoi ceapa, scurge-o într-o strecurătoare şi amestec-o cu dovlecelul.

Curăţă vinetele de seminţe, pune-le pe un fund de lemn, toacă-le mărunt şi amestecă-le cu ceapa şi dovlecelul, puse toate într-un castron adânc. Sărează, după gust, şi stropeşte cu lapte. Omogenizează şi adaugă uleiul în fir subţire, frecând cu o lingură de lemn. Decorează cu felii subţiri de roşie şi lasă salata să stea 1 oră la temperatura camerei.

Această reţetă şi alte câteva zeci le poţi găsi în cartea „Reţete tradiţionale româneşti“ a Mariei Cristea-Şoimu apărută în „Biblioteca Adevărul“.