Sarmale cu afumătură

sarmale cu afumatura jpeg

La urma urmei, sarmalele se pot găti în fel şi chip: de post, cu soia, cu carne, cu orez şi ciuperci, mai slabe sau mai săţioase, cu foi de varză murată sau de viţă. Ei bine însă, astăzi vă propunem să incercaţi şi sarmale cu afumătură!

Ingrediente

1 kg carne de porc 3 cepe mari 3 linguri orez 4 linguri pastă de tomate 1 linguriţă cimbru 2-3 kg varză murată 200-300 g costiţă afumată 2-3 foi de dafin sare piper

varză murată

Mod de preparare

Speli varza în apă rece, desfaci foile, înlături nervurile mai tari şi le tai bucăţi cât de mari vrei să faci sarmale. Treci carnea şi ceapa prin maşina de tocat, pui totul într-un castron, adaugi orezul spălat, cimbrul şi două linguri de pastă de tomate. Condimentezi cu sare şi piper şi omogenizezi bine compoziţia.

sarmale

Iei cu lingura carne şi aşezi pe foile de varză deja porţionate, rulezi strâns şi introduci varza la capete. După ce sunt gata toate sarmalele, toci varză şi aşezi pe fundul vasului în care le fierbi. Pui peste varză câteva felii de costiţă (poţi pune şi slănină afumată, mai ales dacă este carnea mai slabă), foile de dafin şi aşezi sarmalele una lângă alta.

varză

După primul strat, pui restul costiţei şi continui cu sarmale. Acoperi cu varză tocată, diluezi în apă două linguri de pastă de tomate şi torni deasupra. Acoperi cu apă şi le pui pe foc pentru circa 30 de minute. Aceste sarmale cu afumătură le introduci în cuptor, la foc mic, circa două ore. Dacă este nevoie, mai adaugi apă.

Sarmale cu ciuperci si stafide

Sarmale cu ciuperci si stafide

Ciorba de burta cu afumatura

Ciorba de burta cu afumatura

Tarta cu afumatura

Tarta cu afumatura

sursa foto: Shutterstock