Sarmale de post în foi de viţă

sarmale de post in foi de vita jpeg

În aşteptarea Crăciunului şi a festinului culinar, te poţi bucura de aceste sărmăluţe de post în foi de viţă, foarte delicioase.

Ingrediente

60 frunze viţă 300 g orez 300 g hribi uscaţi (sau ciuperci) 4 cepe mijlocii 1 lingură mentă uscată, bine mărunţită 2 linguri bulion 2-3 roşii 200 ml ulei 2-3 morcovi 1 lingură sare

bulion

Mod de preparare

Alegi orezul bob cu bob, îl speli în 2-3 ape şi îl laşi să stea în apă rece. Speli ciupercile, le tai felii şi le căleşti cu ceapa curăţată şi tocată în jumătate din uleiul încins.

Dacă foloseşti hribi uscaţi, ţine-i în apă caldă 2-3 ore, schimbă apa şi dă-i în clocot, apoi scurge-i în sită şi toacă-i când nu mai au apă.

Speli frunzele de viţă, le rupi codiţele, le opăreşti în apă fierbinte până când îşi schimbă culoarea. Când a scăzut zeama de la ciuperci, adaugi orezul scurs bine şi morcovii daţi prin răzătoare.

Amesteci cu o lingură de lemn şi laşi 10 minute, la foc mic. Sărezi, după gust, şi condimentezi cu mentă mărunţită (poate înlocui piperul). Laşi să se răcească. Omogenizezi amestecul după ce ai pus 1 lingură cu bulion.

Aşezi pe frunzele de viţă câte o lingură din compoziţia cu orez şi formezi sarmalele. Pui aceste sarmaluţe în foi de viţă într-un vas cu pereţi înalţi, pe fundul căruia aşezi un strat de felii de roşii. Acoperi aceste sarmale de post cu apă caldă, adaugi uleiul rămas, bulionul şi fierbi 1 oră pe aragaz şi 1 oră la cuptor.

sarmaluţe în foi de viţă

sarmale de post

Sarmale cu orez si morcovi

Sarmale cu orez si morcovi

Sarmale cu ciuperci si stafide

Sarmale cu ciuperci si stafide

Musaca de post

Musaca de post