Sărmăluţe cu ciuperci

sarmalute cu ciuperci jpeg

Pentru o porţie zdravănă de nişte sărmăluţe de vară cu ciuperci nu ai nevoie de prea multe ingrediente şi nici de prea mult timp.

Ingrediente

o varză mare dulce 1 kg ciuperci proaspete 2 cepe mari 150 g orez 1 morcov 150 g pastă de tomate 1 litru de borş sare piper 2 linguri de ulei

Cum se prepară

Se curăţă varza în foi care se opăresc cu borş. Se lasă la scurs şi între timp se curăţă şi se spală ciupercile, după care se taie mărunt. Într-o tigaie se călesc ceapa tăiată mărunt şi morcovul ras şi, după ce au devenit sticloase, se pun ciupercile tocate. Se lasă pe foc până scade apa pe care şi-o lasă ciupercile. Se adaugă orezul ales şi spălat, jumătate din cantitatea de pastă de tomate şi se lasă un pic la răcit. Din acest amestec se ia cu o lingură sau linguriţă (depinde de mărima foii de varză curăţată de cotoare), se pune pe foaie şi se împăturesc sarmalele.Se aşază într-o oală pe fundul căreia s-a pus varză tocată mărunt, se acoperă sarmalele cu varza, de asemenea tocată mărunt. Se pune restul pastei de tomate, se toarnă apă să le acopere şi se lasă întâi la fiert pe aragaz 30 de minute. Apoi se dau la cuptor pentru încă 30 de minute. Se pot servi şi calde, şi reci ornate cu mărar şi, după gust, cu smântână sau iaurt.